tiistai 19. helmikuuta 2013

Keskiaika

Francois Villon: Testamentti (katkelma)

Käsiteltävänä on Francois Villonin runoteoksen Testamentti vuodelta 1456. Villonin tekstit, tosin kuin Danten, olivat maanläheisempiä ja ymmärtäväisempiä ihmisluontoa kohtaan. Ne eivät pelkästään tuomitse vaan myös sympatisoivat pientä ihmistä. Tämän kerran kysymykset ovat:

1. Missä runon kertojan ystävät ovat nyt?
2. Mikä on runokatkelman teema?
3. Millaista luettavaa Villon on omasta mielestänne?

Tässä vielä pikku kuvanen keskiajasta:



16 kommenttia:

  1. Testikommentti

    - J. Moilanen

    VastaaPoista
  2. 1. Kohtalo on vienyt jokaisen eri tielle. Osa on jo kuollut, osa on vielä elossa. Toiset ovat kohonneet korkeaan asemaan ja toiset joutuvat elämään vaatimatonta elämää köyhyydessä. Ystävät asuvat eri paikoissa, tekevät erilaista työtä ja elävät erilaista arkea.

    2. Kuolemaa ei tarvitse pelätä, sillä se tulee väistämättä jossain vaiheessa. Kuolema voi myös koittaa yllättäen, joten elämästä kannattaa nauttia siihen asti. Elämä heittelee jokaista eri suuntiin. Jokainen elää elämänsä omalla tavallaan, eikä kenelläkään ole oikeutta arvostella toisen valintoja - se on Jumalan tehtävä.

    3. Runo on kaunis ja inhimillinen. Se on samalla sekä synkkä ja realistinen että jollain tapaa lohdullinen. Se kertoo hyvin kuoleman läsnäolosta ja siitä, ettei ihmisellä ole paljoa valtaa omasta elämästään. Vaikka runo kertoo kuolemasta melko haikealla tavalla, se kertoo myös, että hyvän elämän jälkeen koittaa vielä parempi aika taivaassa.

    -Elina

    VastaaPoista
  3. 1. Kertojan ystävät ovat luultavasti kuolleet tai menneet jonnekin pois runon kertojan luota.
    2. -
    3. Teksti oli helppoa luettavaa, mutta teemaa oli vaikea keksiä. Kokonaisuudessaan aika surullisen oloinen runo.

    -Sofia

    VastaaPoista
  4. 1. Osa on kuollut (taivaan rauhassa), jotkut kerjäävät, muutama joutui luostariin ja osasta tuli suuria herroja tai ”mestareita”.
    2. Eletty elämä, sen valinnat ja kuolema
    3. Suhteellisen helppo lukuista, uskonnosta vaikutteita ottavaa tekstiä
    -Mikko

    VastaaPoista
  5. 1. Tekstistä voi olettaa, että jotkut heistä ovat jättäneet tämän elämän ja toiset odottavat vielä tulevaa.

    2. Jokainen elää elämänsä niin kuin haluaa, eikä muiden tarvitse huolehtia siitä. Toiset pärjää paremmin kuin toiset, mutta kuolema tulee ennemmin tai myöhemmin, eikä sitä ei kannata odottaa.

    3. Runo oli suhtkoht helppolukuista ja ymmärrettävää, ainakin kun lukaisi sen muutaman kerran läpi. Runossa viitattiin Jumalaan ja taivaaseen, joten se on saanut vaikutteita osaltaan uskonnosta.

    -Tommi

    VastaaPoista
  6. 1. Runoissa pilkahtelee kohtia, jotka paljastavat ystävien kohtaloita.Osa on jo kuolleita, mutta suurin osa on kasvanut aikuisiksi ja kohdannut elämässään erilaisia kohtaloita. Näistä kohtaloista puhutaan mm. runossa 30: "Luostariin joutui joku, selestiiniksi, saappaihin osterinpyytäjän. Erilaiset ovat kohtalot."

    2. Runokatkelman teemana houkuu katumus ja Jumalan armoon luottaminen. Kertoja katuu tekojaan, vaikka toteaakin samalla niiden olleen aikanaan hauskoja. Hän luottaa siihen, että Jumala armahtaa häntä nuoruuden teoistaan huolimatta. Kertoja ei myöskään tuomitse muiden elämänvalintoja, vaan jättää tuomitsemisen oikeuden ja kaiken kunnian Jumalalle.

    3. Katkelma oli mukava lukea. Teksti on suhteellisen helposti ymmärrettävää ja samoin runojen vertaukset, hetken mietinnän jälkeen myös runon teema alkoi avautua. Runo on tunnelmaltaan
    ehkä hieman katkera, mutta silti samalla hyvin elämänmyönteinen.

    VastaaPoista
  7. 1. Osa on kuollut osa elää, osa pärjäsi elämässään, osa ei
    2. Kuolema korjaa kaikki loppujenlopuksi pois, eli tavalla millä tahansa
    3. Runoksi suhteellisen helppo
    -Eetu

    VastaaPoista
  8. 1. Osa on kuollut jättämättä nimiään historiankirjoihin. Muutamista tuli kuuluisempia "herroja" tai "mestareita", ja muita vastaavia erilaisia kohtaloita.
    2. Kuolema ja elämän valinnat. Eläessä kerkeää kokea kaikenlaista riippuen omista valinnoistaan, mutta kuoleman hetki koittaa kaikille.
    3.Tekstin lukeminen oli helppoa ja tuntui kuin olisi lukenut vanhan ihmisen aatteita kuolinvuoteella. Aika tylsähkö tosin.

    VastaaPoista
  9. 1. Kertojan ystävistä osa on kuollut, osa taas on elossa. Elossa olevat ovat eläneet kukin hyvin erilaisen elämän, toiset ovat menestyneet, toiset joutuneet köyhiksi kerjäläisiksi. Joku on päätynyt luostariin. Pointtina ilmeisesti se, miten jokaisen ihmisen kohtalo on erilainen.

    2. Runo käsittelee kuolemaa ja siihen suhtautumista. Kaikkia ihmisiä varmasti yhdistävä asia, joka varmasti tulee jokaisen kohdalle joskus. Se, miten haluaa aikansa käyttää on jokaisen oma asia. Joitain asioita saattaa lopussa katua, joitan taas muistella hyvillä mielin.

    3. Runoksi yllättävän helppo ja selkeä tulkittava. Aihe on kieltämättä synkkä, mutta varmaankaan runon tarkoitus ei ole piristää ketään vaan herättää ajatuksia aiheesta.

    -Tuomas

    VastaaPoista
  10. 1. Osa ystävistä on kuollut ("toiset ovat kuolleenjäykkiä"), osasta tuli joku isoja jehuja ("suuri herra taikka mestari"), jotkut kerjäävät ("kerjää leipää ryysyissä"), joku meni luostariin ("luostariin joutui joku")

    2. Elämän valinnat, millainen on hyvin eletty elämä, erilaiset kohtalot ja kuolema.

    3. Yllättävän helppolukuista ja ymmärrettävää.

    -Olli

    VastaaPoista
  11. 1. Osa kertojan ystävistä on kuollut ja toiset ovat elossa. Osasta elossa olevista on tullut "mestareita"
    2. Kuolema ja elämän valinnat
    3. Hyvin helppolukuinen runo
    -Bekim

    VastaaPoista
  12. 1. Kertojalla ei ole enää oikein ystäviä. Jotkut heistä ovat kuolleet, toiset ovat muualla, esimerkiksi kohdassa 30 sanotaan "Jotkut kerjää leipää ryysyissä -- luostariin joutui joku -- erilaiset ovat kohtalot".
    2. Teemana on elämä, miten sen aikana tehdään erilaisia valintoja. Elämään liittyy myös kuolema. Runosta heijastuu myös yksinäisyys.
    3. Piti lukea pari kertaa ennen kuin tajusi jotain, mutta sitten kun runo avautui se oli paljon helpompi!

    Emmi

    VastaaPoista
  13. 1.Osa ystävistä kuollut ja osa elossa. Osa pärjännyt elämässä, osa ei.
    2. Elämä, kuolema ja elämän valinnat.
    3.Helppolukuinen katkelma.
    -Joonas

    VastaaPoista
  14. 1. Osa hänen ystävistään on kuollut ja osa on vielä elossa. Osa heistä on suuria herroja ja osa on kerjäläisiä

    2. Teemana on elämän valinnat ja kuolema ja muutenkin koko elämä.

    3.Teksti oli melko helppo lukuista, mutta piti kyllä pariin kertaan lukea ennen kuin tajusi kunnolla.

    -Roope

    VastaaPoista
  15. 1. Jotkut hänen ystävistään ovat kuolleet, mutta osa on vielä elossa.
    2. Runon teema oli elämä ja sitä kautta myös elämän valinnat sekä kuolema.
    3. Melko helppolukuinen teksti runoksi.

    -Julia

    VastaaPoista
  16. 1. Osa ystävistä on kuolleita ja osa menestyneitä elämässä.

    2. Teemana on eläma ja siihen suhtautuminen. Myös eläman valinnat.

    3. Teksi oli helppo lukuinen varsinkin runoksi, jotka voivat olla työläitä lukea.

    -Kalle

    VastaaPoista