sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Antiikki

Homeros: Odysseia (Kyklooppi-kappale)

On ensimmäisen katkelman aika. Tällä kertaa käsittelyssä on Odysseia (800eea.-600eea.) ja sen yksi kuuluisempia kappaleita - alun perin lauluja - eli kohta, jossa Odysseus miehineen kohtaa Kykloopin. Kysymykset, joihin kommenteissa vastataan, ovat seuraavat:

1. Miten Odysseus karkaa Kykloopin luolasta?
2. Mikä on katkelman teema? Minkälaisen kuvan se antaa Odysseuksen persoonasta?
3. Millaista luettavaa näyte oli? Vaikuttiko siihen jotenkin, että alkuperäisteksti, josta Pentti Saarikoski on teoksen suomentanut, on noin kaksi ja puolituhatta vuotta vanha?

Näillä kysymyksillä. Tässä vielä pieni kuva inspiraatioksi:

20 kommenttia:

  1. 1. Hän puhkaisee kykloopin silmän tämän nukkuessa ja kertoo nimekseen Ei Kukaan. Kyklooppi yrittää saada apua ja huutaa, että Ei Kukaan uhkaa häntä. Kukaan ei tietenkään auta kyklooppia. Kyklooppi vierittää painavan kiven luolan suulta ja yrittää saada Odysseuksen miehiä kiinni ulos menevien lampaiden joukosta, mutta miehet pakenevat roikkumalla lampaiden vatsavilloissa. Odysseus kiinnittää kolme lammasta yhteen ja miehen niistä keskimmäiseen, ettei heitä huomattaisi.

    2. Vaikeistakin tilanteista voi selvitä nokkeluudella ja oveluudella kunhan vain luottaa itseensä ja muihin ja analysoi tilanteen rauhallisesti. Yhteistyöllä saa paljon aikaan, kun johtaja antaa selvät ohjeet ja tietää mitä tekee. Vaikka Odysseuksen seikkailunhalu johtaa hänet vaaralliseen tilanteeseen, hän ei menetä malttiaan tai keskittymiskykyään vaan käyttää älyään paetakseen luolasta.

    3. Katkelma oli hyvin selkeä ja helppolukuinen, vaikka alkuperäinen teos onkin jo vanha. Tekstissä oli muutamia hieman vanhanaikaisia ilmaisuja ja lauseenrakenteita, mutta mielestäni Saarikosken suomennos oli nykyaikainen ja sitä oli helppo seurata. Tyyli oli eloisa olematta kuitenkaan raskas lukea.

    -Elina

    VastaaPoista
  2. 1. Odysseus pakenee luolasta oveluutensa ja taitavan juonen avulla. Odysseus miehineen juottavaa kykloopille lahjaksi saamaansa viiniä, ja lopulta kun kyklooppi humaltuu ja sammuu he ryhtyvät toimeen. Odysseus kuumentaa paksun halon nuotiossa tulikuumaksi ja kärventää kykloopin silmän. Kykloopin huutaessa ja kävellessä ympäri luolaa miehet köyttävät itsensä lampaiden vatsavilloihin kiinni ja pakenevat lampaiden seassa huomaamatta.

    2. Katkelman teemana on miten pienikin voi voittaa viekkauden ja juonittelun avulla. Kyklooppi suurella ulkomuodollaan kuvastaa voimaa ja valtaa, mutta yksisilmäisyys ja kömpelyys viestivät tyhmyydestä ja avuttomuudesta. Odysseusta kuvataan ihmisenä, jolla on viekas ja rohkea mieli. Hän on myös karismaattinen johtaja, joka saa miehensä toimimaan ohjeidensa mukaan. Odysseus on myös hyvin uskonnollinen ja uskoo Jumalien olleen mukana hänen ja miestensä operaatiossa.

    3. Tekstistä näkyy selvästi sen aikasidonnaisuus. Teksti on hyvin kuvailevaa ja runollista, mutta silti helposti luettavaa ja ymmärrettävää. Lauseiden sanajärjestys on hyvin erilainen kuin nykykielessä, mikä teki joistain kohdista hankalampia ymmärtää. Yksityiskohtaiset kuvailut siitä miten veri ja suolenpätkät lentelevät oli hieman ällöttävää lukea.

    -Iiris V

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. 1. Oddysseus juottaa kykloopin humalaan ja puhkaisee miehineen siltä silmän tämän sammuttua. Odysseus on esitellyt itsesä kykloopille nimellä Ei kukaan, joten kykloopin pyytäessä apua muilta kykloopeilta huutamalla " Ei kukaan uhkaa minua viekkaudella ja voimalla" ei hän sitä tietenkään saa. Kykloopin ajaessa lampaansa ulos luolastaan sokeana ja toivoessa samalla kaapaavansa jonkun miehistä, he pääsevät pakoon tarrautumalla lampaiden vatsan alle.

    2.Teemana tässä on se, miten äly usein peittoaa voiman, vrt. Daavid ja Goljat. Kyklooppi on kiistämättä vahva ja voimakas, mutta tulee vedätetyksi todella yksinkertaisella tavalla. Odysseus vaikuttaa tekstissä pelottamalta ja ovelalta, ja kykenee ajattelemaan rauhallisesti hankalissakin paikoissa. Hänen auktoriteettinsä ulottuu myös hänen miehiinsä hyvin, ja saa nämä toimimaan haluamallaan tavalla tällaisessakin tilanteessa.

    3. Teksti oli miellyttävän lyhyt, selkeä ja helppolukuinen. Kuvailu oli tarkkaa, se antoi hyvän käsityksen tapahtumista. Huolimatta tekstin vanhasta alkuperästä sen lukeminen ei vaikuttanut erityisen hankalalta. Käännös on tehty hyvin, siitä on saatu varmasti tarpeeksi yksinkertainen, mutta samalla onnistunut kuvaelma tapahtumista

    Tuomas

    VastaaPoista
  5. 1. Odysseus juottaa aluksi kykloopin humaltuneeksi ja väsyneeksi, jonka jälkeen tovereidensa kanssa puhkaisee kykloopin silmän. Tämän jälkeen hän tovereidensa kanssa, lampaita avukseen käyttäen, pakenee kykloopin luolasta, joka on jäänyt vartioimaan luolan suuaukkoa.
    2. Tekstissä Odysseys on aika itsekäs esimerkiksi mainitessaan että "arpa osui niihin jotka muutenkin olisin ottanut". Arpomisella ei siis olut varsinaisesti merkitystä hänelle itselleen. Odyseeus on myös uskonnnollinen ja seikkailuhaluinen. Tekstissä Odysseus antaa itsestään myös hyvin viekkan ja juonittelevan kuvan.
    3. Tekstistä huomasi muuntelua nykyaisempaan lukutyyliin mutta ulkoisesti selvästi huomaa alkuperäistekstin olevan vanha. Tekstin lukeminen tuntui lapsensadun lukemiselta; kun kykloopin tarinan on kuullut jo jossain muodossa, ei tässä mitään uutta ole.
    Taru

    VastaaPoista
  6. 1. Odysseus karkaa kyklooppijäbältä siten, että hän puhkaisee kykloopin ainoan silmän. Tämän jälkeen miehet tarrautuvat lampaisiin joiden suojissa he pääsevät ovesta sokean kykloopin huomaamatta. Suunnitelmassa oli selvästi otettu huomioon se, että kykloopin kaverit tulisivat heti kun huutoa alkaa kuulua ja kumman varmoja miehet olivat myös siitä, että kyklooppi ensimmäisenä heittäisi kiven pois suuaukolta ja päästäisi miehet pakoon. Eli tuurilla karkaa!

    2. Novellissa on sellainen isot vastaan pienet asetelma, jossa aika kliseisesti pieni ja älykäs ihminen voittaa suuren ja tyhmän kykloopin. Teemoja on myös rohkeus ja kylmäpäisyys, jotka on jo edellisissä kommenteissa mainittu. Myös sellaisen teeman löysin, että ilkeällä on paska loppu. Jos ei kohtele hyvin muita niin ei kyllä muutkaan. Vaikka minusta ehkä enemmän ärsyttävä oli se mies..

    3. Teksti oli aika merkillisesti kirjoitettua. En oikein tykännyt siitä, että se oli kerrottu sen miehen näkökulmasta. Muuten teksti oli ihan sujuvaa luettavaa eikä minua haitannut kummalliset sanajärjestykset. Ja kyllä huomasi, että ikää tekstillä on sillä kukaan ei liene kutsunut toista Maron Euantheenpojaksi ainakaan siihen 2000:een vuoteen.

    VastaaPoista
  7. 1. Odysseus juottaa Kykloopin uneen viinillä, puhkaisee tämän silmä palalla laivan mastoa ja pakenee luolasta lampaiden vatsavilloista roikkuen.
    2. Teema on kaiketi vaikeuksista selviytyminen oveluudella ja älykkyydellä. (seikkailukertomus). Odysseus vaikuttaa juuri ovelalta ja älykkäältä päähenkilöltä, joka ei hätkähdä suuristakaan vastoinkäymisistä.
    3. Näyte oli sujuvaa luettavaa, joka ei vaikuttanut tuhansia vuosia vanhalta (nimiä ja paikannimiä lukuun ottamatta).
    -Mikko

    VastaaPoista
  8. 1. Odysseus pääsee karkuun kykloopilta puhkaisemalla sen silmän kunhan on ensin juottanut sille viiniä.
    2. Viekkaudella pärjää aina kun on tyhmä kaveri vastassa
    3. Näyte oli helppo lukea, ei ollut niin vanhanaikaista tekstiä kuin olisi voinut odottaa.
    -Bekim

    VastaaPoista
  9. Odysseija karkaa luolasta juottamalla kykloopin humalaan ja tämän sammuttua sokeuttaa yksisilmäisen otuksen kuumalla öljytyllä puulla

    Äly voittaa voiman ja viisas ja ovela pärjää tyhmälle ja hitaalle

    Näyte oli yllättävän helppolukeista vaikka se oli kirjoitettu parituhatta vuotta sitten, suomennos on luultavasti melko vapaasti suomennettu

    Eetu

    VastaaPoista
  10. 1.Odysseus karkaa kykloopin luolasta juottamalla sille viiniä ja puhkeisemalla siltä silmän
    2.järjenkäyttö tukalassa tilanteessa
    3.helposti luettavaa, olen lukenut jo aiemmin. ei vaikuttanut

    -pete

    VastaaPoista
  11. 1.Odysseus juottaa kyploopille viiniä ja puhkaisee siltä silmän.
    2.Vaikeuksista voi selvitä oveluudella ja nokkeluudella. Odysseus vaikuttaa viekkaalta hahmolta.
    3.Katkelma helppo lukuinen, eikä se vaikuttanut vanhalta.
    -Joonas

    VastaaPoista
  12. 1.Odysseys juottaa Kyploopin sammuksiin lahjaksi saamallaan viinillä ja kun Kyplooppi on sammunut hän puhkaisee Kyploopin silmän kepillä.

    2.Novellissa ppienet voi voittaa isotkin oveluudella ja nokkeluudella, eli Odysseus vaikuttaa minulle todella nokkelalta henkilöltä.

    3.Novelli oli helppo ja melko nopea lukuinen, eikä se vaikuttanut minulle vanhan aikaiselta.

    VastaaPoista
  13. 1.Odysseus juottaa kykloopille viiniä ja puhkaisee tämän silmän tulikuumalla kepillä.
    2.Odysseus oli nokkela ja käytti järkeä paetakseen kykloopin luolasta.
    3.Teksti oli melko selkeää niinkin vanhaksi tekstiksi.

    -Tommi

    VastaaPoista
  14. 1.Odysseus juottaa Kyklopille viiniä ja tämän nukkuessa hän puhkaisee Kyklopin silmän. Kyklooppi tuskissaan vierittää painavan kiven luolan suulta ja yrittää saada Odysseusta ja hänen miehiään kiinni kun he pakenevat. Odysseus ja hänen miehensä pakenevan luolan suusta lampaiden avulla.
    2.Katkelman teema on malttius ja yhteistyö. Odysseus vaikuttaa katkelman perusteella hyvin nokkelaalta ja oivalliselta johtajalta. Hän antaa selkeitä ohjeita miehilleensä ja he onnistuvan pakenemaan luolasta käyttäen älyä ja malttia.
    3.Luettava katkelma oli nykyaikainen ja helppolukuinen, johtuen Saarikosken hyvästä suomennoksesta. Alkuperäinen teksi olisi varmasti paljon raskaampaa luettavaa.

    -Rustam

    VastaaPoista
  15. 1. Odysseus juotti Kykloopin humalaan mukana olleella viinillä ja puhkaisi siltä silmän, kun Kyklooppi sammui. Odysseus pääsi miehineen pois luolasta lampaiden avulla, kun Kyklooppi siirsi kiven luolan edestä. Lampaiden käyttäminen muistutti Troijan sodasta tuttua Troijan puuhevosta tavallaan samassa, mutta päinvastaisessa tilanteessa.

    2. Kappaleen teemana oli viekkaus ja järjen käyttäminen. Kykloopin suuruutta ja voimaa "yliliioiteltiin", jolloin luotiin kuva sen voittamattomuudesta. Pieni ja "voimaton" fyysisessä mielessä Odysseus voitti kuitenkin oveluudellaan Kykloopin. Aika tuttu iso vs. pieni -asetelma.

    3. Yllättävän helppo- ja nopealukuista tekstiä. Nopeat tapahtumien käänteet olivat aika yllättäviä niin vanhalle tekstille. Joitain yksittäisiä kohtia joutui lukemaan muutamaan otteeseen.

    -Olli

    VastaaPoista
  16. 1. Odysseus pakenee luolasta juottamalla kykloopin ensin humalaan ja sitten puhkaisemalla sen silmän seipäällä. Kyklooppi vierittää kiven pois luolan oven edestä ja Odysseus miehineen pakenee lampaiden vatsavilloissa roikkuen ulos luolasta.
    2. Teemana voisi olla kekseliäisyys, koska Odysseuksen pako oli niin hyvin keksitty.
    3. Teksti oli helppolukuinen, vaikka olikin niin vanha.

    -Sofia P.

    VastaaPoista
  17. 1. Odysseus juottaa Kykloopille viiniä niin paljon, että tämä sammuu. Tämän jälkeen Odysseus puhkaisee tuhkissa kuumennetulla tukilla miehiensä avustuksella tämän silmän. Kyklooppi vierittää tuskissaan kiven luolan suulta, jolloin Odysseus ja tämän miehet pääsevät pakenemaan roikkuen lampaiden vatsavilloissa.
    2. Katkelman teema oli yhteistyö sekä kekseliäisyys. Odysseus keksii ovelan juonen, jonka avulla he pääsivät pakoon. Myös yhteistyöllä oli merkitystä paon onnistumisessa.
    3. Katkelma oli helppo lukuinen, mutta silti pitkästyttävää luettavaa. Saarikoski on tehnyt varmasti tekstistä nykyaikaisempaa ja helppo lukuisempaa.

    -Julia

    VastaaPoista
  18. 1.Odysseus karkaa luolasta siten, että ensin hän juottaa Kykloopin viinillä uneen. Seuraavaksi hän puhkaisee sen silmän kuumalla tukilla ja sitten Odysseus ystävineen karkaa luolasta lampaitten avulla.
    2.Teemana katkelmassa on rohkeus ja viekkaus. Odysseus on kekseliäs ja viekas. Tarinassa näkyy rohkeus Odysseuksessa ja hänen ystävissään, kun he ylipäätään yrittävät pakoa.
    3.Näyte on aika selvää ja helppo lukuista tekstiä. Tämä suomennos on varmasti tehnyt tekstistä selkeämpää ja yksinkertaisempaa.

    -Reetta

    VastaaPoista
  19. 1. Odysseus juottaa kykloopille viiniä ja puhkaisee kykloopin silmän. Sen jälkeen Odysseus ja muut miehet pakenevat luolasta lampaitten avulla.
    2.Teemana on se, miten kaikesta voi selvitä. Rohkeus, järki ja kekseliäisyys ovat myös osa teemaa. Odysseus on katkelman mukaan rohkea ja nokkela johtaja.
    3. Teksti oli kivasti yksinkertainen ja helppolukuinen. Tekstin kertomuksesta huomasi että se oli vanha teos.

    Emmi

    VastaaPoista
  20. 1. Odysseus juotaa kykloopin humalaan ja puhkaisee hänen silmänsä kepillä. Sitten miehet pakenevat luolasta lampaiden vatsavilloista roikkuen.

    2. Teema on, että älyllä voittaa voiman. Teksti antaa Odysseuksesta älykkään ja rohken kuvan.

    3. Teksti oli helppo ja nopea lukuinen.

    -Kalle

    VastaaPoista